Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zabawki dla królików...
Autor Wiadomość
^martuska
Maga gryz

Gryzaki: 5
Wysłany: 2007-02-06, 20:07   Zabawki dla królików...

Co robią wqasze króliki całymi dniami?

Macie dla nich jakieś "zabawki" oprocz tego że hasają sobie po domku....

Bullterierka 
Rozgryziony gryzoń
Bull is cool

Gryzaki: 11
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-02-06, 20:36   
   Twoje Zwierzęta: Żelka (chomik Dżungarski), ASMWBRI(rybka bojownik), Boss (Bullterier), Hyundai (świnka)

Ja nie mam królika xD. A Twój już zaczął hałasować ;>?

^martuska
Maga gryz

Wysłany: 2007-02-06, 20:38   

noo jest u mnie od 3 godz xD Jeszcze nie opuścil swojej klastki... :( W necie pisze że ma sie go nie wyciągac 5 dni... śmich! :P bo ja tyle wytrzymam :O Jak narazie to on je duma albo sie rozgląda... i wlasnie nie wiem.. co dalej xD

Nessi 
Maga gryz
degu

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2007-02-07, 15:36   
   Twoje Zwierzęta: 3 koszatniczki: Nessi i Szyszka z córką

Możesz mu też zrobić labirynt np. z ksiażek albo kaset vhs jeśli takie masz. Mój chomik lubił szukać schowane smakołyki a Nessi po pennym czasie wybiegała górą :P .
Z tej strony jest jeszcze kilka pomysłów podawałam je już kiedys chyba
http://www.uszata.com/index.html

Zabawa kulą-smakulą
Kula-smakula to zdecydowanie najlepsza zabawka dla królika. Nie dość, że musi sobie sam "wyturlać" granulat, to jeszcze spala przy tym nadmiar kalorii i zażywa minimum ruchu. Dodatkową zaletę stanowi możliwość karmienia królika wyłącznie za pomocą kuli - wkładając do niej trzy standardowe dzienne posiłki, a także pokrojone w kostkę warzywa czy owoce.

Polowanie
Polowanie to zabawa, która interesuje tylko niektóre króliki, te o bardziej agresywnej naturze. Aby sprawdzić, czy królik ma predyspozycje do tego typu zabaw, należy zamachać mu przed pyszczkiem (w odległości ok. 30 cm od królika) dowolnym przedmiotem (np. grubą liną do zabawy z psami, łopatką do kuwetki, maskotką). Jeśli zwierz stuli uszy i skoczy w naszą stronę - możemy być pewni, że polowanie "to coś co nasz królik lubi najbardziej"

"Piłka" na sznurku
Zabawa interaktywna polegająca na uproszczonym aportowaniu (mamy sznurek ;-) . "Piłkę" łatwo wykonać np. wypychając watą malutką niemowlęcą skarpetkę i zawiązując ją sznurkiem. Druga wersja zabawy to kręcenie sznurkiem z góry (królik skacze na "piłeczkę").

"Zośka"
Wymagająca więcej wysiłku opcja zabawy "Piłka na sznurku". Rzucamy zośkę w bliskiej odległości od królika, którą on teoretycznie powinien nam odrzucić. Przy odrobinie dobrej woli zająca, da się bawić. Uwaga: Szmacianą kulkę należy zabrać, gdy królik zaczyna ją gryzć (może zjeść wypełnienie).

Bullterierka 
Rozgryziony gryzoń
Bull is cool

Wysłany: 2007-02-08, 16:03   
   Twoje Zwierzęta: Żelka (chomik Dżungarski), ASMWBRI(rybka bojownik), Boss (Bullterier), Hyundai (świnka)

Fajne te zabawy, ale chyba z chomikiem się nie da xD

PS: Tusiok pozdrów wiare z Ostrowa :*:*. Kocham Cię!!! I Krystiana również!! xD xD.

Mysia 
Administrator

Wysłany: 2007-02-08, 19:08   
   Twoje Zwierzęta: Chomik syryjski

Bullterierka napisał/a:
PS: Tusiok pozdrów wiare z Ostrowa :*:*. Kocham Cię!!! I Krystiana również!! xD xD.
:?:

Nie oceniaj ludzi po emblemacie ;)
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex

^martuska
Maga gryz

Wysłany: 2007-02-09, 20:16   

No napewno skorzystam :) ) Ooij malenki sie rozbrykal! Wchodzi pod szafy i to jego najlepsza zabawa latac z jednej pod druga xD

PS. Mysiek Bulti to moj urwis dobrze wie skąd jestem i byly mi na zlość zrobić xD oojc... a tą reszta sie e przejmuj :P :p

Bullterierka 
Rozgryziony gryzoń
Bull is cool

Wysłany: 2007-02-15, 18:06   

I jak tam Twój królik ?? To imię chyba od tego kolesia z fotki.pl tego co masz na pierwszym, czy tam drugim miejscy w znajomych.

Mateusz 
Maga gryz

Wysłany: 2007-03-04, 20:15   
   Twoje Zwierzęta: Gaja Goguś Gucio Duduś Leoś łatka Salsi:)))))

Dobra dla twojego króliczaka była by wiklinowa kula, pomogła by mu ścierać ząbki. Możesz także skorzystać z rolek po papierze, królik mógłby je sobie obgryzać podrzucać itp. Ale wiesz, baksy bardzo szybko nudzą się jedną zabawką możesz w tej sytuacji zastąpić na jakiś czas jedną zabawke na drugą. Warto spróbować królik będzie napewno szczęśliwy. Standardowe sposoby z których również możesz skorzystać aby królik był w pełni zadowolony itp. typowe masowanie uszek, gładzenie pyszczka głaskanie grzbietu i takie tam.

Basta
Gryzaczek

Wysłany: 2007-04-25, 14:05   

Mój zwierzak jak nie śpi w klatce to biega pozanią :) A pozaklatką:
-psuje swój dywanik ;P
-wskakuje na klatkę i śpi/psuje na dywaniku, który jets tam rozłożony
-Obgryza domek/wskakuje na niego
-przeciska się w "tunelu" między szafą a klatką
-Wskakuje na pudło z granulatem
-rzuca gałązkami
-robi bajzer, który później sprzątam (a on go i tak robi na nowo)
-Wchodzi pod stojak na płyty
-Wskakuje na łóżko jak nie patrzę (czasami jak mu rozłożę tam koc z folią pod spodem to skacze na łóżko ifajnie się odbija [moje łóżko nieźle sprężynuje ;P] )
-A jak ma hamak w klatce to próbuje go unicestwić ^
-obgryza wiklinowe rzeczy, które mu podrzucam (jak podrzucam)

^martuska
Maga gryz

Wysłany: 2007-04-26, 23:39   

ooj tak na tapczanie jest boski =p ale do kabli już się dorwał... eeh... =//

A dlaczego on tyle liżą ludzi? :P

Mateusz 
Maga gryz

Wysłany: 2007-04-26, 23:51   
   Twoje Zwierzęta: Gaja Goguś Gucio Duduś Leoś łatka Salsi:)))))

bo widocznie jesteś jeszcze lepszym smakołykiem dla swojego królika niż to wszystko :P

Basta
Gryzaczek

Wysłany: 2007-04-27, 13:21   

Mój na całe szczęście kabli nie rusza (jak miałam baranka to "polował" na kabel od odkurzacza :p )^^
martuska napisał/a:
A dlaczego on tyle liżą ludzi?

Oznaka sympati :)

^martuska
Maga gryz

Wysłany: 2007-04-28, 09:22   

a to że oblizuje moje ciuchy i poduszki...? eeh dziwne to zwierze moje xD

a co z jego pazurkami... powinnam się udac do weta żeby je obciął? strasznie drapie...

Basta
Gryzaczek

Wysłany: 2007-04-28, 20:17   

Jak są za długie możesz iść do weta by je obciął i przy okazji pokazał Ci jak to się robi - później możesz obicnać sama :D
martuska napisał/a:
a to że oblizuje moje ciuchy i poduszki...?

Kocha Cię xD

Nie martw się, mój chciał lizać kaloryfer w zimie (jak się domyślacie nie był wtedy zimny) :P

Odpowiedz do tematu