noo jest u mnie od 3 godz xD Jeszcze nie opuścil swojej klastki... W necie pisze że ma sie go nie wyciągac 5 dni... śmich! bo ja tyle wytrzymam :O Jak narazie to on je duma albo sie rozgląda... i wlasnie nie wiem.. co dalej xD
Wysłany: 2007-02-07, 15:36
Twoje Zwierzęta: 3 koszatniczki: Nessi i Szyszka z córką
Możesz mu też zrobić labirynt np. z ksiażek albo kaset vhs jeśli takie masz. Mój chomik lubił szukać schowane smakołyki a Nessi po pennym czasie wybiegała górą .
Z tej strony jest jeszcze kilka pomysłów podawałam je już kiedys chyba
http://www.uszata.com/index.html
Zabawa kulą-smakulą
Kula-smakula to zdecydowanie najlepsza zabawka dla królika. Nie dość, że musi sobie sam "wyturlać" granulat, to jeszcze spala przy tym nadmiar kalorii i zażywa minimum ruchu. Dodatkową zaletę stanowi możliwość karmienia królika wyłącznie za pomocą kuli - wkładając do niej trzy standardowe dzienne posiłki, a także pokrojone w kostkę warzywa czy owoce.
Polowanie
Polowanie to zabawa, która interesuje tylko niektóre króliki, te o bardziej agresywnej naturze. Aby sprawdzić, czy królik ma predyspozycje do tego typu zabaw, należy zamachać mu przed pyszczkiem (w odległości ok. 30 cm od królika) dowolnym przedmiotem (np. grubą liną do zabawy z psami, łopatką do kuwetki, maskotką). Jeśli zwierz stuli uszy i skoczy w naszą stronę - możemy być pewni, że polowanie "to coś co nasz królik lubi najbardziej"
"Piłka" na sznurku
Zabawa interaktywna polegająca na uproszczonym aportowaniu (mamy sznurek ;-) . "Piłkę" łatwo wykonać np. wypychając watą malutką niemowlęcą skarpetkę i zawiązując ją sznurkiem. Druga wersja zabawy to kręcenie sznurkiem z góry (królik skacze na "piłeczkę").
"Zośka"
Wymagająca więcej wysiłku opcja zabawy "Piłka na sznurku". Rzucamy zośkę w bliskiej odległości od królika, którą on teoretycznie powinien nam odrzucić. Przy odrobinie dobrej woli zająca, da się bawić. Uwaga: Szmacianą kulkę należy zabrać, gdy królik zaczyna ją gryzć (może zjeść wypełnienie).
_________________ "Lubię świnie. Psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie." Winston Churchill
PS: Tusiok pozdrów wiare z Ostrowa :*:*. Kocham Cię!!! I Krystiana również!! xD xD.
:?:
_________________ Duże pliki nie wysyłaj na e-mail forum.
Nie oceniaj ludzi po emblemacie
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex
Dobra dla twojego króliczaka była by wiklinowa kula, pomogła by mu ścierać ząbki. Możesz także skorzystać z rolek po papierze, królik mógłby je sobie obgryzać podrzucać itp. Ale wiesz, baksy bardzo szybko nudzą się jedną zabawką możesz w tej sytuacji zastąpić na jakiś czas jedną zabawke na drugą. Warto spróbować królik będzie napewno szczęśliwy. Standardowe sposoby z których również możesz skorzystać aby królik był w pełni zadowolony itp. typowe masowanie uszek, gładzenie pyszczka głaskanie grzbietu i takie tam.
Mój zwierzak jak nie śpi w klatce to biega pozanią A pozaklatką:
-psuje swój dywanik ;P
-wskakuje na klatkę i śpi/psuje na dywaniku, który jets tam rozłożony
-Obgryza domek/wskakuje na niego
-przeciska się w "tunelu" między szafą a klatką
-Wskakuje na pudło z granulatem
-rzuca gałązkami
-robi bajzer, który później sprzątam (a on go i tak robi na nowo)
-Wchodzi pod stojak na płyty
-Wskakuje na łóżko jak nie patrzę (czasami jak mu rozłożę tam koc z folią pod spodem to skacze na łóżko ifajnie się odbija [moje łóżko nieźle sprężynuje ;P] )
-A jak ma hamak w klatce to próbuje go unicestwić ^
-obgryza wiklinowe rzeczy, które mu podrzucam (jak podrzucam)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum