Chciałabym krótko przestrzec prze trzymaniem ryb w kuli mam nadzieje że nikt z was tego nie robi ale na wszelki wypadek napisze że do kuli nadaja sie tylko ryby sztuczne poniewaz kule zniekształcają obraz, ryby maja malo miejsca do plywania w rezultacie wariują. Nie ma wnich miejsca na włożenie sprzętu a nawet jesli to zabiera duzo miejsca i zabiera rybie cenna powierzchnie we Włoszech trzymanie ryb w kuli jest zabronione poniewaz jest to uwazane za znecaie sie nad zwierzetami. Niektorzy chwalili mi sie ze welon lub bojownik zyl mu w kuli 2 lata.... tragedia wiecie czemu ? Bo welon zyje srednio 7LAT!
shizuka [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-09, 13:58
Zgadzam sie z toba Nirvana. Na poczatku myslalam, ze welon lub bojownik moze byc trzymany w kuli, ale jak sie zglebilam bardziej w temat to juz tak nie myslalam. Mam nadzieje, ze te osoby co maja kule i rybke w niej jak najszybciej zmienia ta kule na akwarium.
Pozdrawiam
Wysłany: 2006-03-10, 13:38
Twoje Zwierzęta: szynszyle i pies
Ja też o tym nie wiedziałam az do teraz... dobrze ze to przeczytalam bo mialam zamiar kupic mojej mlodszej siostrze rybke bo niestety na wszystkie inne zwierzatka jest uczulon i nie bedzie mogla nigdy miec zadnego smutno jej i pomyslalam o kuli bo to mniejszy klopot niz wieelkie akwarium a ona na codzien itak nie ma wiele czasu wiec kupilabym jej tak ze dwie rybki. Tylko ze sa tez spore kule takie tez nie sa dobre?
_________________ "Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty"
Primo - w kuli nie trzyma się ryb które potrzebują profesionalnego sprzętu. Logicznym jest iż takowy się tam nie mieści więc za przeproszeniem po co się srać* i go tam wkładać.
Secundo - średnia długość życia bojownika wynosi 2 lata. Dlaczego porównujesz go do welona?
Tertio - powiadasz mi, że ryby maja mało miejsca do pływania, więc w takim razie powiedz mi jakie akwarium sugerujesz dla jednego bojownika (bo z reguły bojowniki nie żyją w zgodzie z innymi rybami, zwłaszcza tymi, które nie potrzebują owego wspomnianego wcześniej sprzętu).
Qatro - proszę o szersze wyjaśnienie dlaczego własciwie katuję mojego Bronka?
No wiem, przecie to napisałam, z tym, że ryba jak na przykład bojownik nie potrzebuje pompki. Bo po co mu skoro on wynurza kawałek pyszczka, nabiera powietrza i pływa sobie dalej?
Logicznym jest że normalnego akwarium dla wiekszej ilosci rybek nie tworzy się w kuli . No ale... Są ludzie i taborety...
shizuka [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-12, 16:39 Re: RYBY W KULI
chodzi tez miedzy innymi o to:
Nirvana napisał/a:
kule zniekształcają obraz
Moze i ladnie wyglada bojownik w kuli, ale plywanie w kolko kazdemu moze sie znudzic.
Moze i ladnie wyglada bojownik w kuli, ale plywanie w kolko kazdemu moze sie znudzic.
A w prostokąt już nie.
Czy komuś się podoba bojownik w kuli czy nie to jużkwestia gustu. Ja mojego jak prezent dostałam w kuli i w tej kuli już zostanie. Druga sprawa - miałaś kiedyś bojownika?
Bo jakbyś miała pewnie zwróciłabyś uwagę, że rybki te nie są zbyt ruchliwe.
Często nawet w zoologicznych mówią, że bojownik to fajna rybka, bo nie trzeba do niej sprzętu (bierze tlen z powietrza) i można ją trzymać nawet w szklance... (jak na moje drobna przesada, ale jakoś nie widzę, żeby samym bojownikom to jakoś przeszkadzało).
Ja nie wiem ludzie są dziwini.. Mówicie że np. Welony giną w kuli oczywiście - giną gdy nie mają tlenu ( ryby te potrzebują napowietrzacza) tak samo i w akwarium gdy brakuje tlenu zdychają należy kupić im napowietrzacz lub filtr i po sprawie Bojownik nie potrzebuje napowietrzacza i spokojnie sobie żyje. Ja mam dużą kulę i jednego welona kupiłam filtr schowałam go za zamek ryba śmiga - pływa po całym akwarium i jakoś jej dobrze więc jak mówicie że giną to mówcie dlaczego... Wielcy znawcy
Każdej rybie potrzebny jest filtr i grzałka...
To taki "chwyt marketingowy"...
Często sprzedawcy wciskają taki kit kupującym...
Ale prawda jest taka, ze ŻADNA ryba nie może żyć w 7 litrowym akwarium, a tym bardziej bojownik.
Bojownik potrzebuje większego akwarium, dla jednego osobnika minimum 25 litrów.
Ja też mogę (załóżmy) mieć psa, trzymać go w piwnicy i karmić co dwa dni, nie bawić się z mim. I co, też przeżyje kilka lat...
Trochę dziwne porównanie, ale mi najbardziej pasuje do tej sytuacji...
Ryby żyjące w kulach są nieszczęśliwe...
k_kasiaa napisał/a:
Ja mam dużą kulę
Argumenty PRZECIW:
1. Kule są małe.
2. Ryba nie ma schronienia, żadnych kątów.
3. Brak filtracji (zazwyczaj w kulach nikt nie trzyma filtra).
4. Ryby potrzebują dużych przestrzeni, a nie 5l kuli. Załóżmy bojownik- trzymany w kuli, ale potrzebuje min 25l.
5. Często trzeba podmieniać wodę, bo się szybko brudzi.
6. Brak roślin.
7. Ładniejsze są zwykłe akwaria, ryby w nich wyglądają na bardziej naturalne.
8. Do większych akwarii jest bardziej różnorodny wybór ryb i innych zwierząt akwariowych...
k_kasiaa napisał/a:
Bojownik nie potrzebuje napowietrzacza
Napowietrzacza nie, ale FILTRA tak...
Filtr oczyszcza wodę w akwarium...
k_kasiaa napisał/a:
dużą kulę
Jak dużo 7 czy 8 litrów?
A może 10?
Ryby potrzeubują większego akwa
free.of.pl napisał/a:
Złote rybki są dość duże 15 - 30 cm długości i dlatego wymagają dużych zbiorników (akwariów lub sadzawek)
k_kasiaa napisał/a:
Bojownik nie potrzebuje napowietrzacza i spokojnie sobie żyje
Ale jest nieszczęśliwy w takim akwarium
k_kasiaa napisał/a:
Wielcy znawcy
Troszczymy się o dobro ryby, a nie jej piękny wygląd w okrągłym akwarium...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum