Wysłany: 2008-08-22, 13:17 Pokarm dla królika ~ Co można mu podawać ~ Jego potrzeby Twoje Zwierzęta: Koko (królik)
Często spotykam się z pytaniami " Czy króliki mogą zjeść ..." lub "Czy królikowi nic się nie stanie jeśli dam mu ...." i tp. Jeśli też chcesz zadawać takie pytania,przeczytaj ten temat.
Siano jest najważniejsze.Pomaga przesuwać futerko połknięte podczas mycia oraz treść pokarmową. Musisz znać bardzo ważną zasadę "Siano powinno być dostępne dla królika przez 24 godziny na dobę! "
Następny niezbędny element w żywieniu to woda.Tak samo jak siano,powinna być dostępna dla królika cały czas.Trzeba ją wymieniać raz na dobę, natomiast w czasie upałów - kilka razy dziennie.Najlepiej podawać ją w poidełku,bo nie ma możliwości rozlania,lub w mniej bezpieczny sposób - w miseczce.
Granulat - jest to dodatek do jedzenia.Zawiera dużo składników odżywczych.Zwykle ma kolor zielonkawy lub zielono-brązowy. Granulat zwykle jest w kształcie kulek.
Kostka wapienna - najczęściej spotykana kwadratowa,ze specjalnym uchwytem w postaci nieszkodliwych i nieostrych drucików. Mogą występować w różnych smakach.Od zwykłego po owocowe. (Mój Koko ma jabłkowe ) Króliki obgryzując ją , dostarczają sobie dużo witamin do budowy kości.
Owoce które mogą jeść króliki to :
gruszki
śliwki
rodzynki
jabłka
jagody
ananasy
maliny
truskawki
pomarańcze
mandarynki
kiwi
winogrona
banany (kaloryczne! Podawane rzadko w małych ilościach )
Owoce podawajcie rzadko,ponieważ są słodkie i kaloryczne
Warzywa dla naszych króliczków :
seler
endywia
lucerna
melisa
papryka
bazylia
cykoria
marchew(jako smakołyk)
kiełki słonecznika
koperek
buraki
rzodkiewki
natka marchwi
natka pietruszki
sałata (podawana rzadko i w małych ilościach,ponieważ może spowodować wzdęcia,co spowoduje śmierć)
liście kalarepy
mlecz
koniczyna
Dropsy - Mała paczka powinna starczyć na ponad miesiąc,jeśli będzie podawało się jednego dropsa dziennie,żeby nie utył za bardzo. Dostępne w różnych smakach , m.in. owoce leśne,warzywne,jogurtowe
Bardzo polecane prze zemnie produkty : (gr = gram)
Dropsiki o smaku leśnych owoców firmy ANIMALS 100gr
Pełnowartościowy pokarm dla królika Vitapol 1000gr
Specjalna woda do picia Nager-Trank z czystej wody głębinowej z glonami morskimi firmy Vitakraft .
Kostka wapienna - najczęściej spotykana kwadratowa,ze specjalnym uchwytem w postaci nieszkodliwych i nieostrych drucików. Mogą występować w różnych smakach.Od zwykłego po owocowe. (Mój Koko ma jabłkowe ) Króliki obgryzując ją , dostarczają sobie dużo witamin do budowy kości.
Królikom nie można podawać wapienek...
Powodują kamicę nerkową.
karolcia97 napisał/a:
mlecz
koniczyna
Czy to jest warzywo?
Zieleninka, zieleninka, proszę pani.
karolcia97 napisał/a:
Dropsy - Mała paczka powinna starczyć na ponad miesiąc,jeśli będzie podawało się jednego dropsa dziennie,żeby nie utył za bardz
o. Dostępne w różnych smakach , m.in. owoce leśne,warzywne,jogurtowe
Nie polecam.
Bezwartościowe, puste kalorie. Już lepiej jakieś suszki dać.
karolcia97 napisał/a:
Pełnowartościowy pokarm dla królika Vitapol 1000gr
No i znowu nie polecam.
Jako pokarm podstawowy granulat, a nie mieszanki.
karolcia97 napisał/a:
Specjalna woda do picia Nager-Trank z czystej wody głębinowej z glonami morskimi firmy Vitakraft .
I po co to?
Woda napakowana chemią.
Czysta, przegotowana bądź mineralna woda w zupełności wystarczy.
Ten artykuł mam dać koło artykułu, który ostrzega o dropsach, które mogą ZABIĆ!
_________________ Duże pliki nie wysyłaj na e-mail forum..
Nie oceniaj ludzi po emblemacie
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex
Wysłany: 2008-08-23, 19:20
Twoje Zwierzęta: Koko (królik)
JAK SIE DAJE W ODP. I LOSCIACH TO NIE
1.TO NIE WODA NAPAKOWANA CHEMIą TYLKO CZYSTA WODA GłEBIONOWA
2. GRANULAT A NIE MIESZANKI ? TO TEZ MOZE BYC BO SAMA MU GO DAJESZ WIEC PAPA
3. DROPSY BEZWARTOSCIOWE PUSTE KALORIE ? WEZ SIE ODCZEP, NIE TWOJA SPRAWA
4. KROLIKOM MOZNA DAWAC WAPIENKA. NIE ZNASZ SIE TO NIE MOW
5.ZIELENINA ? ALE ROZNICA... MASZ PROBLEM
6. SO RY ALE SPA DAJ !!! :
DZIEKUJE ZA CHWILE UWAGI. NIE PO TO SIE MECZYLAM ZEBY NIE DOSTAC GRYZAKOOF
_________________ Pozdrawiam wszystkich którzy kochają gryzonie !!!
1.TO NIE WODA NAPAKOWANA CHEMIą TYLKO CZYSTA WODA GłEBIONOWA
Co nie zmienia faktu, iż jest to zupełnie zbędne.
karolcia97 napisał/a:
GRANULAT A NIE MIESZANKI ? TO TEZ MOZE BYC BO SAMA MU GO DAJESZ WIEC PAPA
Moje króliki dostają granulat...
SPK napisał/a:
Granulat to same szare pałeczki, nie można tego mylić z mieszankami tak szeroko dostępnymi na rynku, które są one niezdrowe i zbyt kaloryczne. Tak samo kolby i inne dodatki, które cieszą jedynie oko i "kieszeń" producenta oraz sprzedawcy. Można samemu robić takie smakołyki np. susząc jabłuszka, marchewkę, natkę i inne warzywa.
1) Granulat pozwala uniknąć stanów zapalnych dziąseł. W mieszankach ziarnowych znajdziemy nie łuskany owies i słonecznik, którego łupinki ranią dziąsła. Po jakimś czasie tworzą się ropnie, które trzeba płukać lub wycinać.
2) Królik nie ma możliwości "przebierania", dzięki temu otrzymuje wszystkie ważne składniki odżywcze. Unika się w ten sposób tzw. głodu witaminowego, mamy pewność że pokarm jest naprawdę "pełnowartościowy".
3) Mieszanki zawierają wiele wysokokalorycznych składników jak owies, kukurydza, słonecznik. Te ziarna nadają się jedynie do skiełkowania i podania króliczkowi w formie trawki lub listków.
4) Ziarna w mieszance są dodatkowo witaminizowane, nawet można powiedzieć nadmiernie. Szkodzi to organizmowi zwierzęcia.
5) Mieszanka zawiera płatki kukurydziane, kolorowe kulki, kółeczka, chrupki, suszone owoce i inne w zależności od firmy. Są to rzeczy całkowicie nieprzydatne i szkodliwe dla przewodu pokarmowego króliczka. Chrupki kolorowe różnych kształtów zawierają produkty piekarnicze i sól, które nie są prawidłowymi składnikami diety króliczej i przy ciągłym podawaniu upośledzają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Królik poza tym nie odróżnia kolorów, więc jest to tylko urozmaicenie dla oczu jego właściciela. Suszone owoce są niewiadomego pochodzenia, zakurzone pyłem witaminowym z mieszanki, sprawiają wrażenie omulałych. Królik zje, gdyż są słodkie, pomimo wątpliwej jakości.
6) Króliki nie są ziarnojadami. Ziarno jest dla nich zbyt kalorycznym pokarmem na co dzień. Ich brzuszek przystosowany jest do trawienia dużych ilości niskokalorycznych pasz i codzienne podawanie ziaren źle działa na kondycję układu pokarmowego króliczka, a w końcu może zakończyć się jego niewydolnością.
Jeśli do tej pory stosowaliście mieszankę, a chcecie przejść na granulat,należy zrobić to stopniowo. Zaczynamy od dosypania kilku peletek granulatu do dotychczasowego pokarmu. Powoli każdego dnia zmniejszamy nieco ilość podanej mieszanki, a zwiększamy ilość granulatu. Cały proces przejściowy powinien być płynny, łagodny i trwać około 3 tygodni.
karolcia97 napisał/a:
DROPSY BEZWARTOSCIOWE PUSTE KALORIE ? WEZ SIE ODCZEP, NIE TWOJA SPRAWA
A jest tu coś wartościowego?
SPK napisał/a:
Kolby i dropsy reklamowane są jako świetna zabawa, piszą na opakowaniach że są niezbędne do ścierania zębów, dają do zrozumienia że zwierzę będzie zaniedbane, smutne i wpadnie w depresję jeśli nie podacie im dropsa lub kolby. Nie jest to prawdą, gdyż dropsy i kolby można nazwać króliczymi fast-foodami, cieszą one kieszeń producenta a szkodzą królikom. Są nic nie warte i nie powinny należeć do króliczego menu.
karolcia97 napisał/a:
Owoce które mogą jeść króliki to :
gruszki
śliwki
rodzynki
jabłka
jagody
ananasy
maliny
truskawki
pomarańcze
mandarynki
kiwi
winogrona
banany (kaloryczne! Podawane rzadko w małych ilościach )
Publicznie mowie, ze jesli jeszcze raz podesesz mi skopiowany artyul to nie dostaniesz juz ANI JEDNEGO GRYZKA. Nie toleruje takiego cwaniakowania i darzenia do celu za wszelka cene! Kazdy kolejny splagiatowany artykul=jedno ostrzerzenie!
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex
Offtopic: Przepraszam Karolcia ale moim zdaniem twoje zachowanie nie zasluguje na warna tylko juz na bana. Sorry ale obowiazuje cos takiego jak kultura wypowiedzi, no i jeszcze ten plagiat... Lamiesz wszystkie punkty regulaminu po kolei...
Topic: Artykul bardzo ciekawy i napewno przydatny. Mam tylko jedno "ale". Skoro banany bardzo rzadko to moze na wszelki wypadek wogole? Nie jestem znawca ale wezmy to na logike. Skoro dla kicaja to złe to po co mu wogole to podawac? Jesli sie myle to prosze mnie poprawic
_________________ W razie pytań, problemów pisz: 8504820
Wysłany: 2008-08-24, 19:14
Twoje Zwierzęta: Koko (królik)
Mysia napisał/a:
Publicznie mowie, ze jesli jeszcze raz podesesz mi skopiowany artyul to nie dostaniesz juz ANI JEDNEGO GRYZKA. Nie toleruje takiego cwaniakowania i darzenia do celu za wszelka cene! Kazdy kolejny splagiatowany artykul=jedno ostrzerzenie!
żadne z tych zdań nie jest splagiatowane
czuje sie obrażona
_________________ Pozdrawiam wszystkich którzy kochają gryzonie !!!
Myśl jest wyraźnie skradziomna z SPK, a to już jest plagiat.
Cytat:
Plagiat ukryty występuje wtedy, gdy autor przejmuje fragmenty z cudzego utworu bez podania źródła i pierwotnego autora, a następnie wplata je do własnych wywodów [8]. Odnosi się to nie tylko do dosłownych zapożyczeń (słowo w słowo, kopiowanie) ale również na odwzorowaniu danego utworu przy użyciu innych wyrazów, oddających jednak dokładnie tę sama treść i konstrukcję myślową (rodzaj wywodu) [9].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plagiat Nie chcę zaniżać poziomu intelektualnego swoich wypowiedzi, więc Ci nie dokopię, ale nie uważaj mnie za kretyna robiąc takie rzeczy jakie robisz... Mi już wiele razy ukradziono moją unikalną myśl. Raz to wychodziło na jaw, a raz musiałem się użerać, aby w necie (bo w realu 100% prościej udowodznić, bo wiedzą kto kopiuje, a kto wymyśla) uznano, że to moja myśl. Kiedyś ktoś zobaczył na naszej stronie artykuł o oswajaniu chomów i napisała mi ta osoba, że skopiowałem słowo słowo od kogoś. Szkoda tylko, że to ten ktoś skopiował moją myśl ode mnie...
Dura lex, sed lex
Gość
Wysłany: 2008-08-25, 07:43
Niech wam będzie że to splagiatowałam chodź tego zrobiłam. Widzę,że nie muszę się męczyć,żeby wymyślać inne artykuły, bo i tak z nich nie będzie.
Możesz przysyłać artykuły, które są z Twoją myślą, nie cudzą.
Dura lex, sed lex
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum