Dlaczego wlasnie szczur ?
Szczury są calkiem ładne i intligentne, jednak jakie cechy oprócz tego pozwalają wam na dycyzję że takiego akurat zwierzka chcecie ?
Zastanawia mie to.
Moja mama twierdzi że szczury mają okropne ogony, myślę że to nie prawda, ale jakie są zalety - tak żeby wady alać zaletami - nie bedzie ich widać
_________________ "Każde marzenie moze stać się prawdą, jeśli starczy ci odwagi na jego zrealizowanie"
Zapraszam na http://filmyikreskowki.low.pl
Pozwólcie że opowiem wam pewną szczurkową historyjkę... Najlepiej oczywiście opowiedział by to mój tata bo on to przeżył ale dobra...
W pewnym dużym pomieszczeniu w piwnicy tata potkał kiedyś wielkiego szczura. Mój dom był wtedy nowiutki a więc tata chciał jak najszybciej pozbyć się szczura. Kupił jakiś środek trujący. Wyłożył go, i po godzinie chciał sprawdzić czy już zdechły. Ale one zjadły to i nic się im nie stało;/ nie wiedząc co zrobić tata kupił wielką pułapkę. Połozył jakies mięsko czy coś i tak zostawił. Szczury ... no nie wiem jak to zrobiły bądź nie pamiętam co tata o tym mówił, zjadły przynęte a same nadal żyły. No to tata postanowił zalać nieco pomieszczenia betonym. A one beton wygryzły... potem urodziły młode... nie wiem jak zgineły dorosłe, ale młode niestety śmiercią tragiczną (łopatą) gdy tata wróci spytam się go co było ze starszymi.. SZczury są naprawdę inteligentne...
Wysłany: 2006-04-13, 20:55
Twoje Zwierzęta: 3 koszatniczki: Nessi i Szyszka z córką
Aneta_117 ja lubie szczurki ale nie moge ich mieć. Szczurkomaniacy z innych forum mówią:
- jest wiernym kompanem zabaw
- reaguje na imie
- nie jest głupi jak wspomniała miliutka13 i martuska
- jest malym zwierzakiem i nie trzeba go wyprowadzac
-sam dba o swoją higienie i robi to bardzo dokładnie
-można je tresować
Jednak są plusy
Aneta, jestem osobą zdrowo szczurnięta, ale co ja mam tu pisac? Każdy szczur jest inny i napiszę, że to zwierzeta towarzyskie i pieszczochy (mój taki był) i skłamię, bo komuś trafi sie osobnik indywidualista czy jakiś tchórz. Są intelignetne, najintelignetniejsze z gryzoni i wymagają czegoś więcej niż kołowrotka jak chomik, lubią kontakt z człowiekiem, otoczeniem i powinno się im to zapewniać. Co do tej inteligencji - wiąrze się z nią nauka komend - reagowania na imię, czy innych takich. Można go zabrać w wiele miejsc (mój chodził ze mną po mieście, bywał w pizzeriach i innych). Z wyprowadzaniem nie ma zasady, mój chadzał na spacery, nizym pies przy nodze - ale nie dlatego, że go uczyłam, po prostu tak robił. Dla mnie szczur to mniejsze, o wyjątkowo wdzięcznym wyglądzie, bogatej gamie barw i zachowań czułe stworzenie, które można porwónać do psa, i to śmiało.
Szczurki, szynszyle, skoczki - jak wychowasz tak będziesz miała. Jak nauczysz to będą reagować.
Gato miałam na mysli takie cechy, które charakteryzują gatunek, możesz także wymieniać cechy, które były indywidualnymi dla Twojego zwierzątka, ale zaznacz że nie jest to cecha odpowiadająca wszystkim
Jedna moja wzmianka i temat troszke ożył, czasami warto Was sprowokować.
Do Gato: mogłaby troszkę poopowiadać o szczurkach, bo nie wiem czy poza Tobą ktoś je ma na naszym forum a co za tym idzie mało o nich wiemy
_________________ Chwila, która trwa może być najpiękniejszą z Twoich chwil- Dżem
Może i przekonałabym mamę na szczura, ale to by bylo trudne, mimo mojego talentu heheh.
Ale nawet jeśli, to w kazdym razie napewno nei teraz, bo mam zwierzaki ktorymi się zajmuje bardzo solidnie i dla szczurka mogloby nie starczyć czasu ...
Hmm... Moja mama jak większość (mam) za ogonem nie przepadała. Ojciec nienawidzi szczurów, brzydzi się nawet ich łap. Tak więc w sumie żadne z nich nigdy się na szczura nie zgodziło. Ale był. No bo był, drobny przekręt - kolega go nie chciał, ja wzięłam go na ferie, kiedy kolega wyjeżdzał i został już u mnie do końca... Heh...
Co do gratulacji - dziękuję. Wspaniały był niewątpliwie :} . Jak każdy ciur. Chcecie to wrzucę zdjęcia mojego Słonka.
Aneta, gato chętnie poopowiada o szczurkach tylko jakieś konkretne pytania czy coś. Ciężko mi mówić o ogóle :} .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum