Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Szczur poza klatka
Autor Wiadomość
^jastinka 
Maga gryz

Zasługi: Sprowadzenie dużej ilości osób
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2005-10-24, 13:35   Szczur poza klatka
   Twoje Zwierzęta: Wrocek&Zosia

Dzieki MIsi :) mogłam poczytac cos wiecej o szczurach głownie chodziło mi o to jak sie zachowuja szczury poza klatka i jak sie z nimi wtedy obchodzic bo naprawde ja sobie tego nie wyobrazałam..
A wiec szczura wypuszcza sie tak jak szynszyla lub swinke i krolika na przechacke poza klatka...
niestety tez jest to zwierze bardzo ciekawskie i wszedzie wsadzi swoj pyszczek..wiec nalezy go bacznie obserowac ..nie nalezy wypuszczac szczura poza klatke bez opiekuna moze mu sie stac krzywda taka jak:
Szczury moga wpasć w smiertelne pulapki,wsliznać sie do wysokiego wazonu,z ktorego nie sa wstanie wyjsc.
Chetnie gryza kable elektryczne to tez jest niebezpieczne...
Na dzien dzisiejszy tyle wiem o spacerkach szczura poza kaltka:)
Pozdrawiam ;)

Kozónia
[Usunięty]

Wysłany: 2005-11-12, 22:44   

Cytat:
niestety tez jest to zwierze bardzo ciekawskie

A dlaczego "niestety"?? Ja to uważam za zaletę. Ale prawda nie można ich spuszczać z oczu. Napewno zamin sie puści szczurasa poza klatkę trzeba pokój przygotowaś tzn zabezpieczyć kable, pozatykać wszelkie możliwe dziury i szpary. Posprawdzać czy w zasiegu pyszczka nie ma jakiś elementów które może połknąć, albo o jakie może sie skaleczyć, takie rzeczy trzeba poprzekładać w miejsca niedostępne dla szczura. i chyba najważniejsz trzeba zawsze sie liczyć ze szczuras może zawsze coś pogryść( taka natura i tyle) Dobrze oswojony szczurasek nie ucieknie, jak sie gdzieś zaszyje to wróci na zawołanie opiekuna

^Gato 
Rozgryziony gryzoń

Gryzaki: 7
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2006-01-19, 21:47   

Kozónia mówi dobrze :) .

Zwłaszcza radzę uważać na te kable i pozostawianie szczurka sam na sam z jedzeniem, czy herbatą. No chyba, że chcemy potem znaleźć własną bułke pod łóżkiem, a szynkę z niej pod szafą :] .

Oczywiście należy szczurasa mieć na oku, coby sobie nic nie zrobił. Poza tym w czasie takiego wybiegu polecam jakieś może współne zabawy :) . A w sumie wszystko inne zostało już powiedziane.

repelka
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-20, 23:53   

Gato napisał/a:
Zwłaszcza radzę uważać na te kable i pozostawianie szczurka sam na sam z jedzeniem, czy herbatą.
No pamiętam dobrze jak kiedys goniłam swoją szcurke po całym pokoju zeby jej zabrac torebke po herbacie :D

Mysia 
Administrator

Wysłany: 2006-01-21, 09:29   
   Twoje Zwierzęta: Chomik syryjski

Cytat:
No pamiętam dobrze jak kiedys goniłam swoją szcurke po całym pokoju zeby jej zabrac torebke po herbacie Wesoly

Pewnie był ubaw :) Szkoda, żę mój chomik nie jest taki :)

Nie oceniaj ludzi po emblemacie ;)
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex

mar
Gość
Wysłany: 2006-03-15, 22:18   

Miałem do niedawna szczuraskę, niestety już jej nie ma, połowę swojego życia spędziła w kanapie, do klatki przchodziła sama, gdyż stała na półce przy podłodze, aby napić się, tam też dostawała jedzenie. Kiedy pukało się palcem w deskę od kanapy szczuraska wychodziła na zewnątrz, wspinała się też po macie jaka była na ścianie i przychodziła na kanapę, nierazchodziła po mnie w nocy. Oczywiście wszystkie wejścia za meble meblościanki, szafy zastawiłem aby nie mogła się tam dostać. Nie interesowały jej kable elektryczne więc z tej strony miałem spokój. Chętnie przychodziła do każdego domownika i bawiła się, podgryzała i lizała palce. Był to mój pierwszy szczurek. Do chwili zakupu nie myślałem że tak się do niej przywiąże. Odeszła w połowie miesiącu lutego , na zapalenie płuc. Do tej pory odczuwam pustkę, lecz nie dojrzałem jeszcze do tego aby kupić następnego ogonka, może za jakiś czas......

aneta_117 
Administrator

Gryzaki: 4
Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2006-03-16, 13:19   
   Twoje Zwierzęta: Orzeszek Chrupcia Paprotka Mamba Iskierka [*] Budrys, Gila- szynszyle Aleks Lawia- psy

Bardzo mi przykro. Fajna musiała być i wcale CI się nie dziwię że tak się do niej przywiązałeś

Isi na zawsze w moim serduszku [*]

Dwie piękne nowonarodzone kuleczki :*

ajlon
Gość
Wysłany: 2006-03-19, 23:24   

U mnie bylo najweselej jak szczurus w kosza na smieci wyszedl :) zwlaszcza lubil tam petow szukac :D a z innych ciekawszych historii to kiedys dostal sie do lazienki i pogryzl ubrania i reczniki do prania naszykowane :D dzis mam na niektorych bluzkach efektowne dziurki :)

^martuska
Maga gryz

Gryzaki: 5
Wysłany: 2006-03-20, 13:06   

Haha! Osz te gryzonie:PP Zapraszam do rejestracji ajlon:)

Happines 
Gryzaczek

Wysłany: 2009-02-18, 18:39   
   Twoje Zwierzęta: Kluska i Panda ( szczurki )

Moje szczurzyczki od 6 miesięcy , bo tyle je mam , pogryzły :
7 piżam
koc
firankę
i odgryzły kawałek farby za ściany
Szczutki takie poprostu są =)

Odpowiedz do tematu