Zasługi: Sprowadzenie dużej ilości osób Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 17 PaĽ 2005 Posty: 931 Skąd: Zambrow
Wysłany: 2005-10-24, 13:35 Szczur poza klatka Twoje Zwierzęta: Wrocek&Zosia
Dzieki MIsi mogłam poczytac cos wiecej o szczurach głownie chodziło mi o to jak sie zachowuja szczury poza klatka i jak sie z nimi wtedy obchodzic bo naprawde ja sobie tego nie wyobrazałam..
A wiec szczura wypuszcza sie tak jak szynszyla lub swinke i krolika na przechacke poza klatka...
niestety tez jest to zwierze bardzo ciekawskie i wszedzie wsadzi swoj pyszczek..wiec nalezy go bacznie obserowac ..nie nalezy wypuszczac szczura poza klatke bez opiekuna moze mu sie stac krzywda taka jak:
Szczury moga wpasć w smiertelne pulapki,wsliznać sie do wysokiego wazonu,z ktorego nie sa wstanie wyjsc.
Chetnie gryza kable elektryczne to tez jest niebezpieczne...
Na dzien dzisiejszy tyle wiem o spacerkach szczura poza kaltka:)
Pozdrawiam
Kozónia [Usunięty]
Wysłany: 2005-11-12, 22:44
Cytat:
niestety tez jest to zwierze bardzo ciekawskie
A dlaczego "niestety"?? Ja to uważam za zaletę. Ale prawda nie można ich spuszczać z oczu. Napewno zamin sie puści szczurasa poza klatkę trzeba pokój przygotowaś tzn zabezpieczyć kable, pozatykać wszelkie możliwe dziury i szpary. Posprawdzać czy w zasiegu pyszczka nie ma jakiś elementów które może połknąć, albo o jakie może sie skaleczyć, takie rzeczy trzeba poprzekładać w miejsca niedostępne dla szczura. i chyba najważniejsz trzeba zawsze sie liczyć ze szczuras może zawsze coś pogryść( taka natura i tyle) Dobrze oswojony szczurasek nie ucieknie, jak sie gdzieś zaszyje to wróci na zawołanie opiekuna
Zwłaszcza radzę uważać na te kable i pozostawianie szczurka sam na sam z jedzeniem, czy herbatą. No chyba, że chcemy potem znaleźć własną bułke pod łóżkiem, a szynkę z niej pod szafą .
Oczywiście należy szczurasa mieć na oku, coby sobie nic nie zrobił. Poza tym w czasie takiego wybiegu polecam jakieś może współne zabawy . A w sumie wszystko inne zostało już powiedziane.
repelka [Usunięty]
Wysłany: 2006-01-20, 23:53
Gato napisał/a:
Zwłaszcza radzę uważać na te kable i pozostawianie szczurka sam na sam z jedzeniem, czy herbatą.
No pamiętam dobrze jak kiedys goniłam swoją szcurke po całym pokoju zeby jej zabrac torebke po herbacie
No pamiętam dobrze jak kiedys goniłam swoją szcurke po całym pokoju zeby jej zabrac torebke po herbacie Wesoly
Pewnie był ubaw Szkoda, żę mój chomik nie jest taki
_________________ Duże pliki nie wysyłaj na e-mail forum.
Nie oceniaj ludzi po emblemacie
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex
mar Gość
Wysłany: 2006-03-15, 22:18
Miałem do niedawna szczuraskę, niestety już jej nie ma, połowę swojego życia spędziła w kanapie, do klatki przchodziła sama, gdyż stała na półce przy podłodze, aby napić się, tam też dostawała jedzenie. Kiedy pukało się palcem w deskę od kanapy szczuraska wychodziła na zewnątrz, wspinała się też po macie jaka była na ścianie i przychodziła na kanapę, nierazchodziła po mnie w nocy. Oczywiście wszystkie wejścia za meble meblościanki, szafy zastawiłem aby nie mogła się tam dostać. Nie interesowały jej kable elektryczne więc z tej strony miałem spokój. Chętnie przychodziła do każdego domownika i bawiła się, podgryzała i lizała palce. Był to mój pierwszy szczurek. Do chwili zakupu nie myślałem że tak się do niej przywiąże. Odeszła w połowie miesiącu lutego , na zapalenie płuc. Do tej pory odczuwam pustkę, lecz nie dojrzałem jeszcze do tego aby kupić następnego ogonka, może za jakiś czas......
Bardzo mi przykro. Fajna musiała być i wcale CI się nie dziwię że tak się do niej przywiązałeś
_________________ Chwila, która trwa może być najpiękniejszą z Twoich chwil- Dżem
Isi na zawsze w moim serduszku [*]
Dwie piękne nowonarodzone kuleczki :*
ajlon Gość
Wysłany: 2006-03-19, 23:24
U mnie bylo najweselej jak szczurus w kosza na smieci wyszedl zwlaszcza lubil tam petow szukac a z innych ciekawszych historii to kiedys dostal sie do lazienki i pogryzl ubrania i reczniki do prania naszykowane dzis mam na niektorych bluzkach efektowne dziurki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum