Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pokarm i picie
Autor Wiadomość
arahnea
[Usunięty]

Wysłany: 2005-08-23, 17:03   Pokarm i picie

Fu (a.k.a. Fusznik) jest już dorosłym szczurem. W swoim gryzoniowym życiu jadł już wszelkie możliwe gotowe mieszanki zbóż, jednak nie jest to rzecz którą jak wymowny wzrok jego mówi "szczury lubią najbardziej". Czasem jednak z ciężkim westchnieniem wsuwa przygotowaną dla niego porcję ale natychmiast domaga się jakiegoś innego przysmaku którym "zabije" nieznośny smak ziarenek w pyszczku ;)
Ze smakołyków Fusznik kocha wręcz szczurze dropsiki, płatki kukurydziane, ziemniaki, jajka i różnego rodzaju chrupki (mogą to być nawet zwykłe sucharki). Nie znosi marchewki i jabłek już od samego początku w związku z czym nawet nie próbuję mu tego wcisnąć.
Pije strasznie dużo, ale też i codzień ma świeżą wodę a raz w tygodniu dostaje miszeczkę (adekwatną do wielkości jego szczuraskowego żołądeczka ;) ) mleka które uwielbia.
A jak mi się przypomni czymże to jeszcze szczurasowi memu życie umilam to bez wątpienia napiszę. :hyhy:
Pissssssss........ :ok:
Kozónia napisał/a:
Mój Maluszek wcina prawie wszystko, nie przepada za rodzynkami i orzechami. Oprócz kupnej karmy zjada: marchewke,jabłka,sałate,szczypiorek,ogórki(zielone),banany(najlepiej suszone),truskawki,kawałki sera żółtego,twarogu,jajka,jakiejś kiełbasy,płatki kukurydziane,chleb razowy albo z ziarnami.Nie można również zapomnieć o dropsach i innych słodkościach. Do picia ma wode z Vibovitem Bobas i codziennie rano dostaje łyche mleka(chyba że już nie może sie doczekać i sam podpija mi z miski podkradajac przy okazji jakieś chrupki :] )
Nio to chyba wszystko jak narazie :) Papa

// Dzekujemy za artykuł < Mysia

// Przylejam < Mysia
// Dziękujemy za artykuł

Kozónia
[Usunięty]

Wysłany: 2005-09-28, 21:59   

Mój Maluszek wcina prawie wszystko, nie przepada za rodzynkami i orzechami. Oprócz kupnej karmy zjada: marchewke,jabłka,sałate,szczypiorek,ogórki(zielone),banany(najlepiej suszone),truskawki,kawałki sera żółtego,twarogu,jajka,jakiejś kiełbasy,płatki kukurydziane,chleb razowy albo z ziarnami.Nie można również zapomnieć o dropsach i innych słodkościach. Do picia ma wode z Vibovitem Bobas i codziennie rano dostaje łyche mleka(chyba że już nie może sie doczekać i sam podpija mi z miski podkradajac przy okazji jakieś chrupki :] )
Nio to chyba wszystko jak narazie :) Papa

// Dzekujemy za artykuł < Mysia

repelka
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-05, 15:22   

Menue szcurków:
Oczywiscie pokarmik kupowany w sklepie: granulowana mieszanka ze wszytkim potrzebnymi składnikami pokarmowymi, witaminkami i minerałami.
podstawowym ich pozywienieniem jest : groch, fasola, owies, jeczmień, moczona w mleku bułka, marchew, kalarepa buraki, suchy chleb, ziarna słonecznika, chudy biały ser, różne owoce, kawałek kiełbasy, miesa lub słoniny. no i oczywiscie swieża woda pod dostatkiem. :)

iizabelka
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-09, 19:34   

Mój szczurasek oprócz swojej mieszanki(którą notabene je jak musi...hi) UWIELBIA KLUCHY!!Kluski te są przygotowywane dla psa mojego-gotowane na kurczaku i warzywach-on to ubustwia!Oczywiście też- marchewka gotowana i surowa,ogórek zielony,kapusta,sałata,jabłko,białko jajka(na twardo ugotowanego)czasem ser żółty,ale tylko wybrane gatunki!,lubi tez chrupki kukurydziane i chlebek...
Jak coś sie zmieni w naszym jadłospisie damy znać :)

^Gato 
Rozgryziony gryzoń

Gryzaki: 7
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2006-01-19, 21:43   

:przestraszony:

Ludzie, w żadnym wypadku KIEŁBASY! Kiełbasa jak i każda inna kupna wędlina może zaszkodzić Waszym pupilom. Są one zdrowo przyprawione, a szczurze żołądki nie są przystosowane do tego typu ekscesów pokarmowych.
Szczurzy przewód pokarmowy jest narządem delikatnym! Trzeba o tym pamiętać. Owszem, szczurom podaje się mięsko, ale najlepiej jeśli NIE JEST ONO WCALE PRZYPRAWIONE. Od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi jeśli przy okazji gotowania kurczaka (o ile nie ma tam za dużo soli, czy inych przypraw) skubniecie trochę i podacie ogonkowi. Na pewno będzie mu smakowało równie dobrze jak kiełbasa, a będzie dużo zdrowsze.

Poza tym nie polecam kapusty bo wzdyma. Odradzam. Sałata - jak z domowej uprawy to w porządku, na inną radzę uważać, bo chłonie ona wszelkie zanieczyszczenia i jest jak swojego rodzaju broń bilogiczna!

Mleko i ser polecam jako wyjątkowy rarytas, zarówno one jak i jajka czy mięso podawane zebyt często mogą w krótkim czasie wywołać przebiałczenie, chorobe bardzo uciążliwą dla szczura, której leczenie może być dość długie.

Kaka
[Usunięty]

Wysłany: 2006-02-11, 11:56   

to jest mój tekst, który jest również w ulotce SPSu, wydaje mi się, zę jest przejrzysty i dobry:

Cytat:
Czym szczura żywić ?

Szczur jest zwierzątkiem, który pożywia się często, ale w małych ilościach. Dziennie zjada ok. 1/8 pokarmu z wagi swojego ciała.
Ilość pokarmu podawana szczurkowi zależy m.in. od jego wieku, kondycji oraz od stanu fizjologicznego (ciąża, okres wyżywiania młodych, choroba, stan po zabiegach itp.), upodobań kulinarnych zwierzaka. Oczywiście jedzenie należy podawać w rozsądnych ilościach (jeśli na następny dzień w karmidełku zostanie karma to nie dosypywać), aby nie dopuścić w ten sposób do otyłości. Bardzo ważną rzeczą jest aby szczur miał stały dostęp do świeżej wody.
Pokarm szczurzy dzieli się na suchy, mokry i dodatki ( pojęcia względne, można go podzielić inaczej :P )

Pokarm suchy
Składa się przede wszystkim z mieszanki ziaren zbóż ( np. pszenica, jęczmień, owies itp.) oraz pewnych ilości dodatków (np. suszone owoce, orzeszki, kukurydza, słonecznik, chrupki zawierające mleko w proszku i kredę itp.)
Uzupełnieniem suchego pokarmu może być: suchy chlebek, kolby, drożdże, ser biały, ser żółty, mięsko wołowe , mięsko drobiowe, robaczki takie jak mączniki, świerszcze, kaszka, ryż, makaron, jogurt, skorupki jajek, słodycze ( w minimalnych ilościach gdyż powodują odtłuszczenie i otyłość. Słodycze powodują nie tylko otyłość, ale są także piekłem dla zębów, a jak wiadomo ząbki odgrywają ogromną rolę! Rzadko to nie oznacza raz w tygodniu, ale raz na 2 miesiące! ). Mięso należy zawsze podawać ugotowane, bez żadnych przypraw !!! Produkty mleczne należy podawać rzadko gdyż mogą powodować przebiałczenie i otyłość ( zwłaszcza ser żółty ! ) ale w przypadku szczurów odmian blue (które mają problemy z utrzymaniem odpowiedniej ilości białka w organiźmie) można dawać więcej produktów mlecznych.

Pokarm mokry
Są to przede wszystkim warzywa i owoce. Muszą być zawsze podawane świeże, umyte, osuszone.
Owoce: jabłka, banany, brzoskwinie itp.
Warzywa: ziemniaki gotowane (ale nie osolone!), marchew, pomidor, mniszek lekarski, buraki, lucerna itp.

Dodatki
Do dodatków zaliczamy wszelkie witaminki np. w granulacie czy kropelkach do rozcieńczania w poidełku, wapno, sól z mikroelementami.
Są to niezbędne produkty!

Karmiąc szczura należy pamiętać o tym, aby nie podawać codziennie jednego smakołyku, ale na przemian i urozmaicać dietę. Nie należy szczura przekarmiać !!!

NIE WOLNO PODAWAĆ !

1. potraw przyprawianych
{uzupełnię- to także chrupki }
2. produktów nieświeżych
3. cytrusów
4. sałaty i kapusty
5. owoców awokado
6. alkoholi
7. kofeiny
8. napoi gazowanych
9. zielonych części pomidora i pestek owoców, nie zaleca się także podawania cytrusów

Odpowiedz do tematu