Charakterystycznym objawem wzdęć jest twardy nabrzmiały brzuszek , jego wielkość jest widocznie powiększona oraz ma miejsce napięcie powłok brzusznych ,szylek ma trudności ze zmianami pozycji , często się kładzie , oddech staje się płytki przyspieszony , pojawiają się duszności ,po jakimś czasie nie wydala kału .
Wzdęciom towarzyszy apatia ,brak apetytu .
Uszka nosek łapki stają się zimne .
Konsekwencją wzdęć jest nadmierna fermentacja, która powoduje nagromadzenie się gazów w żołądku i jelitach wywołana nieświeżym ,lub wilgotnym pokarmem , dużą ilością chleba , kapusty ,grochu , kukurydzy, owoców ,(zawierają cukier , który jest dobrą pożywką dla bakterii, które powodują wzdęcia ) , nagłą zmianą diety.
Kolejną przyczyną wzdęć może być zator w przewodzie pokarmowym spowodowany połknięciem sierści (tworzą się kule włosowe ) ,które po czasie zaczynają fermentować i tworzyć gazy.
Należy pamiętać ,ze wzdęcia mogą być śmiertelne dla szylków ,ponieważ może dojść do pęknięcia jelita.
Profilaktyka :
Należy ograniczać soczysty pokarm , produkty zawierające cukier (jabłka , rodzynki itp. ),. jak również wszystkie produkty które wywołują wzdęcia , pamiętajmy żeby nowy pokarm wprowadzać stopniowo .
Leczenie :
Jedną z najbardziej efektywnych metod jest delikatny masaż brzuszka(należy go wykonać ruchami okrężnymi, zgodnie ze wskazówką zegara.) pomaga to w uchodzeniu gazów , możemy podać również:
-- małą ilość oleju parafinowego ,
-- węgla drzewnego .
-- jedną łyżeczkę kopru włoskiego
Ale podstawą w takim przypadku jest udanie się do weterynarza !
Wzdęcie JEST KONSEKWENCJĄ nadmiernej fermentacji , a nie odwrotnie.
Kule włosowe tzw. pilobezoary nie mogą fermentować, ani byc strawione.Moga jedynie zostać wydalone z kałem.Jedynie niektóre enzymy zawarte np. w papai lub soku ze świeżego ananasa mogą rozpuszczać pilobezoary
Sol [Usunięty]
Wysłany: 2006-01-26, 15:38
objawami wzdęcia mogą być również :
apatia
a przy tym plaski brzuszek, apetyt i normalne kupki
a co do lecznia nie skutkuje, szylek w 99% umiera nawet przy szybkiej reakcji weta i podaniu leków szylkowi w stanie apatii nie podamy nic do ustnie bo się zakrztusi
oto moje doświadczenia
Aby zapobiec wzdęciom należy pamiętać, aby uzupełniać dietkę szynszylek ziółkami....
Zioła regulują czynność przewodu pokarmowego .... poprzez poprawianie trawienia, lepiej pozwalają przyswajać składniki pokarmowe, nie wspominając już o innych korzyściach dla zdrowia szynszylki.....
Zresztą wydaje się, ze szynszylki coś też o ziółkach wiedzą, bo zajadają je z wielką chęcią (myślę, ze wyczuwają, że ich organizm się ziółek domaga)
Gryzaki: 3 Pomogła: 1 raz Wiek: 35 Dołączyła: 04 Lis 2005 Posty: 326 Skąd: warszawa
Wysłany: 2007-12-14, 09:47
Twoje Zwierzęta: teraz tylko juz maniuszka
no to w ten sposob tez moze zjesc cala roslinke wiem bo moj maniek jak sie dorwal to zjadl cala prawie , dodam ze sam wskoczyl na okno w kuchni wiec tego tez trzeba pilnowac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum