Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
[Dyskusja] Pomożecie?
Autor Wiadomość
Cytrynkowa
Gryzaczek

Wysłany: 2009-11-17, 17:44   [Dyskusja] Pomożecie?

Jest to zwykła szynszyla w kolorze szarym. Mam ją od tygodnia. Z początku się jej bałam(!) , ale już mi przeszło.Nie ma jeszcze imienia, bo nie wiem czy to jest samiczka, czy samiec. Da się to jakoś odróżnić? Bo ja nie umiem.
Na razie jeszcze się trochę boi, ale w klatce nawet jest spokojna. Czy to jest normalne że ona się przede mną chowa? Jak ją wypuszczę to ucieka, np. za szafę albo pod łóżko. Kolejnym problemem jest to że ona bardzo mało pije! Wasze szynszyle też?
Co do hałasowania w nocy, to wynoszę ją do łazienki, bo inaczej nie mogę spać.
Aha i najważniejsze- czy mogę ją wypuszczać i zostawiać samą w pokoju? Ja dopiero się uczę o nich więc nie dziwcie się. Jak ją wypuszczam to wchodzi czasami między kaloryfer. Mam drewniane meble, będą ją kusiły...?Jak ją biorę na ręce to nie chce siedzieć, tylko od razu mi ucieka. A jak będę chodziła do szkoły to mam jej coś dać do klatki żeby się nie nudziła? Nie no wiem, że ja nic nie wiem na ich temat, ale nie zdawałam sobie sprawy z tego że takie problemy będę miała.
Proszę was postarajcie się odpowiedzieć chociaż na kilka pytań...:) :help:

Duplikat tematu i zły dział. Przesuwam. - chester16

DSC00005.JPG
Plik ściągnięto 89 raz(y) 43,07 KB

aneta_117 
Administrator

Gryzaki: 4
Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-11-18, 22:53   
   Twoje Zwierzęta: Orzeszek Chrupcia Paprotka Mamba Iskierka [*] Budrys, Gila- szynszyle Aleks Lawia- psy

Co do płci poszukaj sobie zdjęć narządów i porównaj, ale jeśli masz możliwość to poproś kogoś doświadczonego o pomoc:)

Szynszyle są dość płochliwe , a Twoja jest w nowym miejscu, nie zna Cię i nie wie czego może się spodziewać. Ponadto one uwielbiają wszelkie zakamarki wciskanie się w najdziwniejsze zakątki itd. także się do tego przyzwyczaj.

To prawda moje szynszyle też niewiele piją, ale pamiętaj,żeby zawsze miała świeżą wodę w poidle.

Jesteś początkującym szynszylomaniakiem dlatego narazie lepiej nie zostawiaj maluszka samego, bo nie wiesz co może zbroić (np. poobgryzać kwiatki). Wszystkie drewniane rzeczy są przysmakami futrzaków więc uważaj na meble.

Jak idziesz do szkoły to zazwyczaj Twój zwierzaczek będzie spał,ale na noc dawaj jej coś do gryzienia, zobaczysz,że się zmęczy i szybciej pójdzie spać :)

Teraz masz dużo czytania, na tym forum znajdziesz wiele pożytecznych informacji, a jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie Ci pomogę, o ile tylko będę umiała :)

Isi na zawsze w moim serduszku [*]

Dwie piękne nowonarodzone kuleczki :*

Mateusz 
Maga gryz

Wysłany: 2010-01-14, 16:04   
   Twoje Zwierzęta: Gaja Goguś Gucio Duduś Leoś łatka Salsi:)))))

Piękny szynszyl :) taki słodki i spokojny się wydaje :P dbaj o niego :)

agata 
Rozgryziony gryzoń

Gryzaki: 3
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-01-22, 19:46   
   Twoje Zwierzęta: teraz tylko juz maniuszka

szynszyla to nie kroliczek ktory bedzie lagodny i lubil pieszzcoty zwlaszzca ze to dla niego nowe miejsce , potrzeba czasu i cierpliwosci na oswojenie takiego puchtego stwora . poza tym jest to zwierzatko kotre jest aktywne w nocy wiec sie nie dziw ze chalasuje a w dzien spi .

paulina17 
Gryzaczek

Wysłany: 2010-06-15, 08:38   
   Twoje Zwierzęta: riki, lili kanarki

płeć szynszyla rozróżnisz po wielkości szynszyli samica jest troche większa od samca a to ze mało pije to jest chwilowe.

aneta_117 
Administrator

Gryzaki: 4
Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-06-25, 19:59   
   Twoje Zwierzęta: Orzeszek Chrupcia Paprotka Mamba Iskierka [*] Budrys, Gila- szynszyle Aleks Lawia- psy

Uwierz mi,że z tą wielkością różnie bywa, bo to zalezy od budowy szynszyla, niektóre sa drobne a inne lepije zbudowane i nie jest regułą,że samica jest wieksza od samca. Szczególnie nie sugerowałabym się tym, jeżeli zwierzatka nie sa dorosłe i w pełni ukształtowane :)

Isi na zawsze w moim serduszku [*]

Dwie piękne nowonarodzone kuleczki :*

Odpowiedz do tematu