Wiek: 22 Dołączyła: 23 Lis 2006 Posty: 17 Skąd: Kraków City
Wysłany: 2006-11-25, 22:50 podłoże Twoje Zwierzęta: świnka - Maga
Ja trzymam moją świnkę na podłożu z trocin i siana, które ona sobie skupie, ale w sklepach zoologicznych widziałam podłoża z jakiegoś takiego granulatu, które podobno jest higieniczniejsze. CO Wy polecacie?
Dziewczyny siana nie powinnyście traktować jako podłoża(trociny oczywiście tak), sianko jest składnikiem diety gryzoni, a nie podłożem. Ono się do tego nie nadaje, zbyt szybko pleśnieje.
_________________ Chwila, która trwa może być najpiękniejszą z Twoich chwil- Dżem
Ja tam uważam za najlepsze i sprawdzone trociny... Sprząta się wiadomo kiedy, a nie eksperymentować z jakimiś żwirkami, granulatami czy co tam jest.... Moje zdanie...
A sianko to moj bzyku najpierw oskubie co tam trzeba a potem ciągnie sobie na legowisko i w tym śpi:)
Wysłany: 2006-11-26, 16:41
Twoje Zwierzęta: 3 koszatniczki: Nessi i Szyszka z córką
Ja nawe tak bym chciała traktować to sianko jako ściółke to nic by z tego nie wyszło. Moja rozetka ma bzika na punkcie siana i zawsze całe zjada odrazu.
_________________ "Lubię świnie. Psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie." Winston Churchill
w sumie nie ma jakiegos zlotego srodka na sciolke. trociny moga przenosic pasozyty skorne, moga byc zbyt drobne i podrazniac oczy, czesto uczulaja, szybko nasiakaja, pachna o wiele mocniej. granulaty za to czesto pyla, wydaje mi sie ze nie sa dla zwierzat zbyt wygodne, ale za to sprawdzaja sie duzo lepiej jesli chodzi o niwelowanie zapachu i wchlanianie. szczegolnie poleca sie zwirki cat's dream - nie pyli, nie uczula i jest bardzo dobry - moim skromnym zdaniem.
ja osobiscie w chwili obecnej zrezygnowalam ze zwirku, ale swojego czasu uzywalam go w polaczeniu z trocinami i bylam bardzo, bardzo zadowolona :} .
Ja używam granulatu(to te podłoże z drewna, co ja się naleje wody to się rozpada ) i trotów. Mieszam je razem. Dzięki temu moje świnki nie wysypują zawartości kuwety
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum