Więc tak, koleżanka dała mi chomika na Święta bo wyjeżdża. Tylko je mój i jej to samce.
Mam pare pytań:
1. Próbowałyśmy je trochę zaznajomić i to wyglądało jak iskanie. Tylko po chwili jeden pisnął i nie wiem czy to nie było gryzienie.
2. jako 2 samce (nie wiem czy na pewno) mogę ich puszczać razem? (patrz pkt. 1)
3. Czy chomik koleżanki (Harry) nie będzie się stresował jak będę brać go na ręce?
4. Jaki powinien być odstęp pomiędzy ich klatkami żeby, się nie stresowały?
1.jesli sa juz starsze dorosle nie proboj moze to sie slonczyc bojka
2.mozesz tylko musisz stale przy nich siedziec w razie bojki rozdzielic jednak musisz dac im wolna przestrzen
3.za pierwszym razem moze napoczatku mow do niego pozniej delikatnie glaszcz dopiero po pewnym czasie wez nz rece
4.jezeli jeden to typ spiocha i spi caly dzien a drugi naprzyklad caly czas kreci sie na kolowrotku to najlepiej ustaw klatki w innych pokojach. jak sie chomiki polubia po twoich probach klatki moga stac w odstepie 10cm . jezeli sie nie zaprzyjaznia ustaw klatki w odstepie ok1 m a najlepiej zeby chomiki sie widzialy i powoli oswajaly sie ze soba
Oni są już dorośli. Ale to iskanie-gryzienie nie wyglądało jakoś drastycznie tylko coś tam przy jego mordce robił xD
Klatek nie mogę postawić w rożnych pokojach. Na razie stoją w jednym pokoju przy odstępie od siebie ok. 30 cm.
oni są przeciwieństwem zupełnym. Jeden jasny, drugi ciemny. Czesio ruchliwy, Harry leniwy.
Nie wolno łączyć dorosłych chomików, a na pewno już nie samców!
_________________ Duże pliki nie wysyłaj na e-mail forum.
Nie oceniaj ludzi po emblemacie
Jeśli piszesz na gg/tlen/jabber/e-mail w jednej wiadomości streść o co Ci chodzi.
Dura lex, sed lex
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum